Contoh ....
Peranan Pil Pelangsing
menurunkan berat badan melalui:-
- menghalang penyerapan lemak dari makanan
- bertindak mengurangkan selera makan
- sebahagian ubat tradisional mengandungi senna, yang bertindak sebagai pelawas dan guar gum bertindak sebagai serat penyerap air.
mereka y mempunyai indek jisim tubuh 30 keatas yang gagal menurunkan berat badan dan berisiko mendapat penyakit kencing manis, koronari jantung, darah tinggi dan masalah gangguan tidor.
Kesan Sampingan pengambilan pil pelangsing
- kekejangan pada perut, ketidakselesaan usus, angin,cirit-birit, dan najis berminyak
- penyerapan sesetengah vitamin akan berkurangan ( oleh itu anda perlu mengambil vitamin 2 jam sebelum atau selepas makan uabt pelangsing tersebut)
- meningkatkan tekanan darah dan kadar degupan jantung dan sakit kepala.
- kesukaran untuk tidor dan gementar
- ketidakseimbangan cecair elektrolit dalam badan dan bergantungan pada pil pelangsing.
- hamil atau menyusuhkan anak
- penyalahgunaan dadah atau alkohol
- pernah mengalami penyakit anoreksia atau bulimia
- pesakit yang sedang menjalani rawatan kemurungan dengan monoamine oxidase (MAO) inhibitors atau ubat antikemurungan
- sedang mengambil ubat untuk rawatan migrain dan sakit kepala
- penyakit glaukoma
- penyakit kencing manis
- penyakit jantung, masalah jantung dan degupa jantung yang tidak teratur
- tekanan darah tinggi
- pesakit yang akan menjalani pembedahan dan menggunakan ubat bius..
Cara Mudah Menyediakan Makanan Rendah Lemak.
1. Daging
- pilih daging rendah lemak
- Buangkan lemak pada daging sebelum memasak
- Panggang atau bakar dari menggoreng
- kurangkan Saiz hidangan dan jangan tambah
- gantikan daging berlemak dengan kekacang atau bijirin
- Gunakan susu tanpa atau rendah lemak
- Gunakan keju rendah lemak
- Kukus atau rebus sayuran atau goreng menggunakan sadekit minyak
- Gunakan Kuali tidak melekat supaya menggunakan minyak yang sedikit
- Gunakan herba tau rempah ratus sebagai perasa dan elak dari menggunakan mentega.
- Elakkan makanan berminyak
- Gantikan kuah salad dengan perahan limau atau gunakan mayonis yang rendah lemak..
info kechatan dari Jawatankuasa Kerja Pendidikan Farmasi
0 comments:
Post a Comment